BARİT

Kimyasal formülü: BaSO4

Yaklaşık olarak %59’u Baryum, %27’si Oksijen, %14’ü Kükürtten oluşur. Ayrıca bünyesinde eser oranda birçok mineral bulunur.

Adını, Latince ağır anlamına gelen “barys” kelimesinden alır. Zira metalik olmadığı halde ağır bir madendir.

Temel renkleri beyaz, gri ve renksiz şeffaftır. Ancak sarı, mavi, yeşil, kırmızı renklerde de olabilir ama bunlar karanlık veya gölgeli görünümdedir. Bazen Selestit taşıyla karıştırılabilir, zira formları aynıdır. Yakıldığında Barit yeşil, Selestit ise soluk kırmızı renk verir. Birbirlerinden bu suretle ayrılırlar.

Genellikle ince veya kalın cetvelimsi kristaller biçimindedir. Ancak prizmatik kristaller, birbirine benzemeyen biçimlerin oluşturduğu gruplar, küçük parçalar, yapraklar, lifli yapılı kayalar halinde bulunabilir.

Çoğu zaman Kalkopirit, Kalsit, Aragonit, Pirit, Kuvars, Vanadinit, Galena, Manganit ve Florit taşlarıyla birlikte bulunur.

Tortul kayalar arasında veya maden ocaklarının artıklarında bolca bulunmaktadır.

Bazı Barit taşları Çöl gülü biçimli Selenit taşına benzer. Ancak karanlık bir görünümü vardır.

YARARLARI ve ZARARLARI

Bazı batılı kaynaklarda Barit taşının Amerika yerlileri tarafından fiziksel çıbanları ve ruhsal tıkanıklıkları ortadan kaldırmak için törenlerde kullanıldığı, rüyaların hatırlanmasına yardım ettiği, bedeni toksinlerden temizlediği, mide gerginliğini yatıştırdığı, kabızlığı giderdiği, bağımlılıklardan kurtulmaya yardım ettiği, kas ağrılarını hafiflettiği, kararlılığı artırdığı, mavi renklilerinin sosyal fobiyi iyileştirdiği belirtilmektedir.

Ancak Barit taşı, kullananlarda ilk zamanlarda yararlı neticeler verse de, uzun vadede insan sağlığı için zararlıdır, başka bir deyimle zararlı sonuçları daha sonra görülecektir.

Zira Baryum elementi, eser miktarda (kimyasal formülde yer almayacak ölçüde az) bulunduğu taşların (örneğin Kalsit) kullanımında insan sağlığına yararlı olurken, kimyasal formüle girecek oranda bulunduğu taşlarda insan vücudu için toksiktir, zehirlidir. Üstelik katı halde bulundurulabilmesi de çok zordur. Zira su, hava ve asitle kolaylıkla çözünür. Yani takı olarak kullandığınızda vücudunuzda oluşan terle veya ıslandığında Barit içinde % 59 oranında bulunan Baryum çözünecek ve deriden kana karışacaktır. İnsan bedeninde 22 miligram kadar bulunan Baryum, 1 grama yükseldiğinde artık bedeni zehirleyen madde haline gelecektir. Baryum aynı zamanda bedene zararlı gama ve x ışınımı yapar.

Baryum fazlalığı, kalp hastalığına, yüksek tansiyona, kas felcine, ishale, mide bulantısı ve kusmaya, kas kramplarına sebep olur.